Lody to najpopularniejszy deser na świecie, o bogatej historii i bardzo długiej tradycji. Najpopularniejsze smaki to śmietanka, czekolada i truskawka, choć obecnie dostępny jest niezwykle szeroki wybór również innych, czasem dość zaskakujących smaków. Z czego zrobione są te najlepsze, doskonałe w smaku lody?
Lody włoskie
Prawdziwe lody włoskie nie są wytwarzane masowo, jednocześnie w dużych ilościach. Mogą być wytwarzane przez specjalne maszyny (w które wyposażonych jest wiele lodziarni), na bieżąco, w zależności od ilości zamówień. Włoskie lody muszą być świeże, dlatego też nigdy nie są produkowane ”na zapas”.
Przy ich produkcji może być stosowany specjalny proszek do lodów włoskich pod warunkiem, że powstał on z najwyższej jakości składników, starannie wyselekcjonowanych i względem siebie dobranych. Gotowe mieszanki nie mogą zawierać szkodliwych barwników czy chemicznych substancji konserwujących. Ich niewątpliwą zaletą jest nie tylko szybkość użycia, ale i wyjątkowy smak lodów, jaki można przy ich pomocy uzyskać.
Sorbety
Klasyczne lody sorbetowe to woda i owoce (opcjonalnie można dodać substancje słodzące). Przygotowanie deseru, choć jest bardzo proste, wymaga nieco czasu. Takie lody sorbetowe można przygotować również ze specjalnych proszkowych mieszanek. Ich skład jest równie prosty co tradycyjny przepis na te lody. Wyjątkowy smak może zachwycić nawet tych najbardziej wybrednych, szczególnie gdy mieszanka zostanie wzbogacona o chrupiące dodatki owocowe.
Lody świderki
<a href=”https://lodypetra.pl/lody-swiderki/”>Lody świderki</a> uwielbiane są zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Obok lodów włoskich jest to najczęściej wybierany typ deseru w lokalnych lodziarniach. Proszkowe mieszanki zostały stworzone z odpowiednich składników dobranych względem siebie we właściwych proporcjach, aby możliwe było osiągnięcie efektu w postaci lodów twardych, pozbawionych powietrza. Duży wybór smaków sprawia, że każdy znajdzie najlepszy typ dla siebie.
Lody białkowe
Istnieje opinia mówiąca o tym, że osoby dbające o sylwetkę nie powinny jeść lodów. Rzeczywiście tak jest, niektóre z tych przysmaków mają naprawdę dużo kalorii. Takie osoby nie muszą jednak rezygnować ze spożywania lodów – wystarczy że sięgną po te wysokobiałkowe. Gotowe mieszanki świetnie sprawdzą się w lodziarniach, które chcąc iść z duchem czasu, rozszerzając swoją ofertę tak, by każdy klient znalazł coś odpowiedniego dla siebie.
Lody w proszku – czy warto?
Lody w proszku to popularne rozwiązanie stosowane przez wiele lodziarni. Jednak śmiało można sięgać po nie również wtedy, gdy mamy ochotę na przygotowanie lodowego deseru w domowym zaciszu. Mieszkanki proszkowe są skomponowane wyłącznie z najlepszych składników, co ma bardzo duży wpływ na jakość, a przede wszystkim na wyjątkowe walory smakowe takich lodów.