Lody Petra

Blog

Tradycyjne lody rzemieślnicze – jak i z czego powstają?

komponenty do lodów rzemieślniczych

Lato to oczywiście najlepszy sezon na lody. W upalne dni każdy z nas szuka sposobu na ochłodzenie i umilenie sobie tego czasu. Nie powinno więc być dla nikogo zaskoczeniem, że powstaje coraz więcej lodziarni. I to nie tylko w dużych miastach! W dodatku coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się na wytwarzanie tradycyjnych lodów rzemieślniczych. Jeśli chcesz dowiedzieć się dokładnie, jak wygląda proces ich powstawania, to serdecznie zapraszamy do lektury!

Czym są lody rzemieślnicze?

Najszybciej tłumacząc są to lody naturalne, a ich produkcja opiera się na tradycyjnych recepturach. Oczywiście, są bardzo często trochę unowocześniane, jednak przede wszystkim chodzi o to, że nie posiadają zbędnych dodatków chemicznych i niepotrzebnych konserwantów. Ich smak bazuje przede wszystkim na składnikach naturalnych tak jak: świeża śmietana, mleko, żółtka jaj, miód i świeże owoce. W lodach rzemieślniczych nie ma sensu szukać barwników i sztucznych aromatów. W dodatku widać to na pierwszy rzut oka. Lody wytwarzane w ten sposób są wyraźnie gęstsze, a co za tym idzie cięższe niż te tworzone z wykorzystaniem chemicznych komponentów. Można w nich wyraźnie wyczuć składniki, z których zostały zrobione. Na ich konsystencję wpływa również fakt, że mają w sobie mniej spulchniaczy i pęcherzyków powietrza. Przekłada się to także na pełniejszy smak lodów rzemieślniczych. Zważając na to, trudno się dziwić, że cieszą się tak ogromną popularnością!

Produkcja lodów rzemieślniczych – know how

Gołym okiem widać, że rynek lodziarski prężnie się rozwija i to nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Każdego roku pojawiają się nowe lokale oferujące klientom przeróżne smaki lodów rzemieślniczych. Wiele z tych lodziarni doskonale prosperuje nie tylko w okresie letnim, ale również po sezonie. Konkurencja ewidentnie rośnie, tak samo, jak jakość. Produkcja lodów rzemieślniczych nie jest możliwa bez specjalistycznych urządzeń i odpowiednio skomponowanych, naturalnych składników. Aktualnie firmy wybierają sprawdzone i dobrej jakości produkty i komponenty do lodów rzemieślniczych, tak by nie odstawać od konkurentów na lokalnym i krajowym rynku.

Czy lody rzemieślnicze są zdrowsze i lepsze?

Praktycznie każdy z nas kocha lody, wybór smaków jest tak ogromny, że nie da się nie znaleźć czegoś dla siebie. Szczególnie teraz, gdy lodziarnie wykazują się niesamowitą kreatywnością w tworzeniu i komponowaniu smaków. Nic dziwnego, że wiele osób zastanawia się nad tym, czy lody rzemieślnicze są lepszym i zdrowszym wyborem, od tych produkowanych na masową skalę. Śpieszymy więc z dobrą wiadomością. Zważając na sposób powstawania i fakt, że są one źródłem witamin oraz innych składników odżywczych, w tym białka, to stanowią one wartościowy składnik diety. Mogą się nimi cieszyć nawet osoby szczególnie dbające o skład swojej diety. Jeśli więc masz ochotę na zimną przekąskę w upalny dzień, to wybór powinien być prosty: pyszne lody rzemieślnicze!

Wiosenne inspiracje na desery lodowe z lodami włoskimi

Wiosenne inspiracje na desery lodowe z lodami włoskimi

Wiosna to czas odrodzenia i świeżości, który idealnie wpisuje się w filozofię naszej firmy, Lody Petra, dostarczając nie tylko doskonałego smaku, ale i inspiracji do tworzenia wyjątkowych deserów. Jako producent lodów włoskich w proszku, rozumiemy,...

czytaj dalej
Lody do lodziarni – jak wybrać?

Lody do lodziarni – jak wybrać?

Wybór odpowiednich lodów do lodziarni to jedna z kluczowych decyzji, która może wpłynąć na sukces Twojego biznesu gastronomicznego. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów lodów, które różnią się smakiem, teksturą, sposobem produkcji oraz...

czytaj dalej

Skontaktuj się z nami!

Zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do odwiedzenia siedziby naszej firmy!

Telefon
Adres

ul. Lipowa 101,
08-300 Sokołów Podlaski