Lody Petra

Blog

Trendy lodowe na 2022 rok – Co będzie hitem sezonu?

Lody, to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Każdy z nas ma oczywiście swój ulubiony, wybrany smak. Ogromną popularnością cieszą się zawsze lody śmietankowe, czekoladowe, czy truskawkowe. Należą one zdecydowanie do grona najbardziej znanych i najczęściej wybieranych. Czy w 2022 roku, możemy spodziewać się jakiś nowych trendów w smakach lodów? Co będzie hitem zbliżające się sezonu?

Lody rzemieślnicze – czy ich czas przemija?

W ostatnim sezonie bez wątpienia największą popularnością cieszyły się lody rzemieślnicze. Lodziarnie masowo kupowały komponenty do lodów rzemieślniczych, a kolejki klientów ustawiały się przed lokalami przez całe lato. Nie trudno zauważyć, że klienci otwierają się jednak na nowe smaki i nowe możliwości. Ludzie oczywiście dalej chętnie kupują dobre jakościowo lody rzemieślnicze. Jednakże zdecydowanie coraz częściej poszukują ich szczególnych rodzajów takich jak lody wegańskie czy lody białkowe. Dzieje się tak ze względu na coraz większą świadomość w kwestii zdrowego odżywiania oraz popularyzację różnego rodzaju trendów żywieniowych. Z tego samego powodu wiele osób wybiera lody sorbetowe. Zwykle mają bardzo prosty skład i zdecydowanie mniejszą ilość kalorii niż ich mleczne odpowiedniki. To już nie czasy, gdy lody kojarzone są tylko i wyłącznie z ciężką i tuczącą przekąską w czasie wakacji.

Nowe i odważne połączenia smakowe

Lody o smaku słonego karmelu, kawowe czy z dodatkiem białej czekolady to już nic zaskakującego i oryginalnego. Klienci w każdym zakątku świata poszukują coraz nowszych i ciekawszych smaków. Nie inaczej będzie w tym sezonie. W wielu lodziarniach już teraz można otrzymać lody o smaku owoców morza, boczku, a nawet rosołu. Może również w tym roku to właśnie tego typu rozwiązania okażą się strzałem w dziesiątkę? Być może najpopularniejszy smak 2022 roku wciąż czeka na swoje odkrycie, kto wie?

Nie tylko smak, ale i wygląd!

Desery lodowe przybierają najróżniejsze kształty! Można spotkać się z lodami serwowanymi na gofrach biszkoptowych, albo podanych w bąbelkowych gofrach, oraz skomponowanymi z kolorową watą cukrową, formowane w kształt najróżniejszych kwiatów, czy serwowane na bazie kruszonego lodu z dodatkiem słodkich syropów. Ograniczeniem jest tak naprawdę tylko wyobraźnia. Jednak jedno nie ulega wątpliwości. Ciekawy sposób podania to aktualnie niezwykle ważna kwestia! Nietypowy wygląd deseru przyciąga zawsze rzesze fanów, szczególnie w czasach social mediów, gdzie jedno zdjęcie, może w ekspresowym tempie przynieść popularność danej lodziarni. Nie ulega wątpliwości, ze w 2022 roku, podobnie jak w 2021, nie tylko smak, ale również wariacje kolorystyczne i sposoby podania będą coraz ciekawsze i przyciągające uwagę!

Wiosenne inspiracje na desery lodowe z lodami włoskimi

Wiosenne inspiracje na desery lodowe z lodami włoskimi

Wiosna to czas odrodzenia i świeżości, który idealnie wpisuje się w filozofię naszej firmy, Lody Petra, dostarczając nie tylko doskonałego smaku, ale i inspiracji do tworzenia wyjątkowych deserów. Jako producent lodów włoskich w proszku, rozumiemy,...

czytaj dalej
Lody do lodziarni – jak wybrać?

Lody do lodziarni – jak wybrać?

Wybór odpowiednich lodów do lodziarni to jedna z kluczowych decyzji, która może wpłynąć na sukces Twojego biznesu gastronomicznego. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów lodów, które różnią się smakiem, teksturą, sposobem produkcji oraz...

czytaj dalej

Skontaktuj się z nami!

Zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do odwiedzenia siedziby naszej firmy!

Telefon
Adres

ul. Lipowa 101,
08-300 Sokołów Podlaski