Lody Petra

Blog

Lody wegańskie – nowy trend w gastronomii

Coraz więcej osób bacznie przygląda się swojej diecie i produktom spożywanym przez ich rodziny. Konsumenci szukają lepszej jakości i zdrowszych rozwiązań, które są jednocześnie smaczne i nie szkodzą środowisku. Co ciekawe, już prawie 10% Polaków w wieku 16-34 lat deklaruje rezygnację ze spożywania produktów mięsnych. Niewiele mniej decyduje się na całkowite odejście od produktów pochodzenia zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że coraz więcej lodziarni i lokali gastronomicznych postanawia wprowadzić do swojej oferty lody wegańskie. Dzięki temu osoby wystrzegające się spożywania produktów odzwierzęcych stają się ich lojalnymi klientami!

Lody wegańskie – trend czy przyszłość gastronomii?

Można spotkać się z coraz większą ilością lokali gastronomicznych, które w swojej ofercie mają naturalne lody rzemieślnicze. Niektóre nawet przygotowują je w 100% samodzielnie, ze sprawdzonych, regionalnych produktów. Jednak trzeba mieć na uwadze, że rynek kulinarny ciągle się zmienia. Wszystko wskazuje na to, że weganizm to nie chwilowy trend, a raczej poważniejsza tendencja. Z roku na rok przybywa osób deklarujących, że całkowicie odstawiły produkty odzwierzęce oraz tych decydujących się na tak zwany fleksitarianizm, czyli elastyczny wegetarianizm. Często decyzje te podejmowane są ze względów zdrowotnych czy też pobudek ekologicznych. Już teraz szacuje się, że aż 7% lodów wprowadzanych na rynek, to lody wegańskie, a ta liczba stale rośnie. Warto więc otworzyć się na nowe rozwiązania, a tym samym na nowych klientów!

Lody wegańskie – czyli jakie?

Koncepcja lodów niezawierających mleka czy śmietanki, a także jajek, może wielu osobom wydawać się dziwna lub po prostu obca. W zdecydowanej większości przypadków pierwszym rozwiązaniem, które przychodzi do głowy, jest sorbet, czyli lody z owoców. Nic bardziej mylnego! Zamiast nabiału jako bazę do lodów można wykorzystać szereg innych produktów takich jak: mleczko kokosowe, napoje roślinne, tłuszcze roślinne czy nawet awokado! Dzięki temu konsystencja deseru będzie aksamitna i kremowa tak jak w przypadku klasycznych, wszystkim znanych lodów.

Przygotowanie lodów wegańskich

Do przygotowania lodów wegańskich w domu starczy tak naprawdę kilka składników, na przykład takich jak mrożone owoce, napój roślinny, orzechy nerkowca oraz daktyle, i blender. Natomiast w przypadku lokali gastronomicznych doskonałym rozwiązaniem są lody wegańskie w proszku Petra tworzone na bazie mleka roślinnego. W ofercie sklepu znajdziesz klasyczne smaki, które zna i lubi każdy – śmietanka, czekolada i wanilia.

Lody do lodziarni – jak wybrać?

Lody do lodziarni – jak wybrać?

Wybór odpowiednich lodów do lodziarni to jedna z kluczowych decyzji, która może wpłynąć na sukces Twojego biznesu gastronomicznego. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów lodów, które różnią się smakiem, teksturą, sposobem produkcji oraz...

czytaj dalej

Skontaktuj się z nami!

Zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do odwiedzenia siedziby naszej firmy!

Telefon
Adres

ul. Lipowa 101,
08-300 Sokołów Podlaski