Lody Petra

Blog

Jak otworzyć własną lodziarnię i jakie lody wybrać?

Specjalistyczna maszyna i dobór odpowiednich mieszanek lodowych

Marzysz o założeniu własnej lodziarni? Zastanawiasz się, od czego zacząć? Jeśli chcesz spróbować swoich sił w lodowym biznesie, wypróbuj najpierw sprzedaż lodów z automatu. Nie potrzebujesz do tego dużego lokalu – wystarczy specjalistyczna maszyna, przystosowana do produkcji lodów amerykańskich lub włoskich. Które lepiej wybrać na start? Przeczytaj nasz poradnik!

Lody włoskie i świderki – proszek to nie jedyna różnica!

Może wydawać się, że do produkcji lodów z automatu wystarczy jedynie maszyna i odpowiednia mieszanka do lodów amerykańskich lub włoskich. Jednak nie tylko w mieszance tkwi różnica. Lody włoskie powstają inaczej, niż amerykańskie – w wyższych temperaturach i przy mocnym napowietrzeniu. Tych dwóch rodzajów lodów nie da się więc wytwarzać w jednej maszynie. Dlatego już na początku, gdy planujesz swój lodowy biznes, musisz zdecydować, czy Twoja oferta będzie opierać się na lodach włoskich, czy świderkach.

Lody włoskie w proszku – klasyczny i uniwersalny deser

Lody włoskie to deser znany już od lat 30. XX w. Ich polska nazwa wcale nie nawiązuje do pochodzenia tego przysmaku – a do kraju produkcji maszyny do jego wytwarzania. Automaty do lodów tego typu przybyły do Polski właśnie w Włoch. Lody włoskie są znane i lubiane już od wielu lat – i mimo konkurencji ze strony świderków, cieszą się niesłabnącą popularnością.

Dlaczego warto zdecydować się na lody włoskie, otwierając lodziarnię?

  • na lody włoskie proszek dostępny jest w wielu wariantach, od wysokowydajnych do Premium, oraz w wielu smakach, od klasycznej śmietanki aż po oryginalne, owocowe kompozycje,
  • to popularny i znany deser, budzący zaufanie konsumentów – w odpowiedniej lokalizacji łatwiej pozyskasz klientów,
  • są miękkie, delikatne i nie tak mocno zmrożone, jak świderki – są zdecydowanie przyjaźniejsze najmłodszym.

Wadą biznesu opartego na lodach włoskich w proszku jest większa konkurencja. Możesz jednak wyróżnić się na jej tle, stawiając na mieszanki Petra jakości Premium!

Amerykańskie lody w proszku – oryginalne, wysokie świderki

Drugim, popularnym rodzajem lodów z automatu są lody amerykańskie. W przeciwieństwie do lodów włoskich są mocnej zmrożone i bardziej zbite. Dzięki temu można formować z nich charakterystyczne, nawet bardzo wysokie świderki. Jakie są ich zalety?

  • oryginalny kształt i łatwość przygotowywania dużych porcji,
  • proszek do lodów świderków jest dostępny w równie wielu wariantach, co w przypadku lodów włoskich – Twoja oferta smaków lodów nie będzie odbiegać od lodziarni z włoską wersją tych deserów,
  • wyróżnienie się na tle konkurencji – jeśli chcesz działać w lokalizacji, zdominowanej przez punkty oferujące lody włoskie, sprzedając lody świderki wyróżnisz się i szybciej pozyskasz klientów.

Podsumowując – to, czy powinieneś zdecydować się na sprzedaż lodów amerykańskich, czy włoskich, zależy przede wszystkim od lokalizacji i profilu Twoich klientów. Przeanalizuj dokładnie te czynniki – i świadomie wybierz najlepsze rozwiązanie!

Wiosenne inspiracje na desery lodowe z lodami włoskimi

Wiosenne inspiracje na desery lodowe z lodami włoskimi

Wiosna to czas odrodzenia i świeżości, który idealnie wpisuje się w filozofię naszej firmy, Lody Petra, dostarczając nie tylko doskonałego smaku, ale i inspiracji do tworzenia wyjątkowych deserów. Jako producent lodów włoskich w proszku, rozumiemy,...

czytaj dalej
Lody do lodziarni – jak wybrać?

Lody do lodziarni – jak wybrać?

Wybór odpowiednich lodów do lodziarni to jedna z kluczowych decyzji, która może wpłynąć na sukces Twojego biznesu gastronomicznego. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów lodów, które różnią się smakiem, teksturą, sposobem produkcji oraz...

czytaj dalej

Skontaktuj się z nami!

Zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do odwiedzenia siedziby naszej firmy!

Telefon
Adres

ul. Lipowa 101,
08-300 Sokołów Podlaski