Specjalistyczna maszyna i dobór odpowiednich mieszanek lodowych
Marzysz o założeniu własnej lodziarni? Zastanawiasz się, od czego zacząć? Jeśli chcesz spróbować swoich sił w lodowym biznesie, wypróbuj najpierw sprzedaż lodów z automatu. Nie potrzebujesz do tego dużego lokalu – wystarczy specjalistyczna maszyna, przystosowana do produkcji lodów amerykańskich lub włoskich. Które lepiej wybrać na start? Przeczytaj nasz poradnik!
Lody włoskie i świderki – proszek to nie jedyna różnica!
Może wydawać się, że do produkcji lodów z automatu wystarczy jedynie maszyna i odpowiednia mieszanka do lodów amerykańskich lub włoskich. Jednak nie tylko w mieszance tkwi różnica. Lody włoskie powstają inaczej, niż amerykańskie – w wyższych temperaturach i przy mocnym napowietrzeniu. Tych dwóch rodzajów lodów nie da się więc wytwarzać w jednej maszynie. Dlatego już na początku, gdy planujesz swój lodowy biznes, musisz zdecydować, czy Twoja oferta będzie opierać się na lodach włoskich, czy świderkach.
Lody włoskie w proszku – klasyczny i uniwersalny deser
Lody włoskie to deser znany już od lat 30. XX w. Ich polska nazwa wcale nie nawiązuje do pochodzenia tego przysmaku – a do kraju produkcji maszyny do jego wytwarzania. Automaty do lodów tego typu przybyły do Polski właśnie w Włoch. Lody włoskie są znane i lubiane już od wielu lat – i mimo konkurencji ze strony świderków, cieszą się niesłabnącą popularnością.
Dlaczego warto zdecydować się na lody włoskie, otwierając lodziarnię?
- na lody włoskie proszek dostępny jest w wielu wariantach, od wysokowydajnych do Premium, oraz w wielu smakach, od klasycznej śmietanki aż po oryginalne, owocowe kompozycje,
- to popularny i znany deser, budzący zaufanie konsumentów – w odpowiedniej lokalizacji łatwiej pozyskasz klientów,
- są miękkie, delikatne i nie tak mocno zmrożone, jak świderki – są zdecydowanie przyjaźniejsze najmłodszym.
Wadą biznesu opartego na lodach włoskich w proszku jest większa konkurencja. Możesz jednak wyróżnić się na jej tle, stawiając na mieszanki Petra jakości Premium!
Amerykańskie lody w proszku – oryginalne, wysokie świderki
Drugim, popularnym rodzajem lodów z automatu są lody amerykańskie. W przeciwieństwie do lodów włoskich są mocnej zmrożone i bardziej zbite. Dzięki temu można formować z nich charakterystyczne, nawet bardzo wysokie świderki. Jakie są ich zalety?
- oryginalny kształt i łatwość przygotowywania dużych porcji,
- proszek do lodów świderków jest dostępny w równie wielu wariantach, co w przypadku lodów włoskich – Twoja oferta smaków lodów nie będzie odbiegać od lodziarni z włoską wersją tych deserów,
- wyróżnienie się na tle konkurencji – jeśli chcesz działać w lokalizacji, zdominowanej przez punkty oferujące lody włoskie, sprzedając lody świderki wyróżnisz się i szybciej pozyskasz klientów.
Podsumowując – to, czy powinieneś zdecydować się na sprzedaż lodów amerykańskich, czy włoskich, zależy przede wszystkim od lokalizacji i profilu Twoich klientów. Przeanalizuj dokładnie te czynniki – i świadomie wybierz najlepsze rozwiązanie!