Lody Petra

Blog

Gofry biszkoptowe – czyli pyszny biszkopt prosto z gofrownicy

Ciężko spotkać osobę, która nigdy nie jadła gofrów i nie wie, jak smakuje te pyszne biszkoptowe ciasto. Trudno się dziwić. To wyjątkowy smak, który przypadnie do gustu praktycznie każdemu. Szczególnie że gofry można dopasować do swoich indywidualnych preferencji. Na słodko, na słono, z owocami, polewami, czekoladą, czy nawet lodami! Ograniczenia praktycznie nie istnieją! To niezwykle proste, a jednocześnie bardzo wyjątkowe danie o bogatej historii! Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapraszamy do lektury?

Gofry – nowoczesna przekąska, czy potrawa z historią?

Mogłoby się wydawać, że gofry to nowoczesne danie. Jednak jest zupełnie inaczej! Jeśli zgłębić się dokładnie w historię tej wyjątkowej przekąski, to szybko okazuje się, że pierwsze wzmianki na temat gofrów pojawiały się już w Starożytnej Grecji! Oczywiście, nie wyglądały wtedy dokładnie tak jak te, które zwykle kojarzymy z wakacji nad morzem lub z najpopularniejszych kawiarni. Pierwotnie nie miały one formy ciastka z kwadratowymi wgłębieniami. Taka koncepcja pojawiła się dopiero w okolicach XIII wieku. Trudno jednoznacznie określić konkretną datę i miejsca powstawania gofrów biszkoptowych. Jedno jest natomiast pewne. Ludzie poznali i docenili ten rodzaj przekąski już wiele tysięcy lat temu.

Gofry nie tylko na słodko!

Chociaż gofry znane są przede wszystkim w słodkiej wersji, najczęściej w towarzystwie czekolady, owoców i bitej śmietany, to coraz częściej serwuje się je również na słono. Fani tego dania przełamują stereotypy i wymyślają coraz ciekawsze połączenia smakowe. Bardzo popularnym połączeniem są wytrawne gofry ze szparagami lub szynką i serem, a nawet tuńczykiem! To doskonała propozycja na ciepłe i odżywcze śniadanie lub treściwy posiłek do pracy i szkoły. Co więcej, aktualnie można zakupić dobrej jakości gofry w proszku i sprawić, że ich przygotowanie będzie jeszcze szybsze i przyjemniejsze!

Różne sposoby na przygotowanie gofrów biszkoptowych

Perfekcyjnie przygotowane gofry to takie, które mają miękki i puszysty środek, a na zewnątrz otula je chrupiąca skórka. Co do tego, chyba nikt nie ma wątpliwości! Jednak przepisów na gofry można znaleźć bardzo dużo. W każdym kraju, a nawet domu, dokładne proporcje na ciasto wyglądają trochę inaczej. Dobrym rozwiązaniem jest również proszek do gofrów, który ułatwi ich przygotowanie i sprawi, że będą idealne! Producent gofrów w proszku Lody Petra oferuje szeroki wybór gofrów w proszku, które można przygotować w zaledwie kilka minut. Zachwycą one smakiem nawet najbardziej wymagające podniebienia!

Wiosenne inspiracje na desery lodowe z lodami włoskimi

Wiosenne inspiracje na desery lodowe z lodami włoskimi

Wiosna to czas odrodzenia i świeżości, który idealnie wpisuje się w filozofię naszej firmy, Lody Petra, dostarczając nie tylko doskonałego smaku, ale i inspiracji do tworzenia wyjątkowych deserów. Jako producent lodów włoskich w proszku, rozumiemy,...

czytaj dalej
Lody do lodziarni – jak wybrać?

Lody do lodziarni – jak wybrać?

Wybór odpowiednich lodów do lodziarni to jedna z kluczowych decyzji, która może wpłynąć na sukces Twojego biznesu gastronomicznego. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów lodów, które różnią się smakiem, teksturą, sposobem produkcji oraz...

czytaj dalej

Skontaktuj się z nami!

Zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do odwiedzenia siedziby naszej firmy!

Telefon
Adres

ul. Lipowa 101,
08-300 Sokołów Podlaski