Lodziarnie kojarzą nam się przede wszystkim z okresem letnim, gdy za oknem panują wysokie temperatury. Jednak jak wskazują statystyki, większość Polaków z wielką chęcią sięga po ten zimny deser również zimą! Czasami w towarzystwie dodatków takich jak gofry biszkoptowe, a czasami klasycznie, w wafelku lub z polewą. Jeśli zastanawiasz się, czy zima jest dobrym okresem dla lodziarni i jakie smaki preferują klienci w tym czasie, to przeczytaj koniecznie do końca! Zapraszamy do lektury!
Lody włoskie dobre nie tylko latem
Nie można zaprzeczyć, że lato to najlepszy okres dla lodziarni, właśnie wtedy osiągają one najlepsze wyniki sprzedażowe i cieszą się z najwyższych przychodów. Branża lodowa w okresie jesienno-zimowym cieszy się mniejszą popularnością. Jednak nie znaczy to wcale, że w tym czasie ludzie nie jedzą lodów w ogóle. Przede wszystkim zmienia się sposób ich spożycia. O wiele częściej wybierane są jako dodatek, a nie jako główna część deseru czy przekąski. Można spotkać lodziarnie serwujące lody smażone, burgerowe lody czy lody w towarzystwie naleśników lub gofrów biszkoptowych. Koniec sezonu sprawia, że lokale gastronomiczne muszą wykrzesać z siebie odrobinę kreatywności. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by w dalszym ciągu czerpać korzyści z prowadzenia tego słodkiego, lodowego biznesu!
Czy lody zimą mogą powodować choroby?
Wiele osób ogranicza spożycie lodów zimą z obawy przed chorobami i infekcjami. Kto z nas nie słyszał w dzieciństwie od swoich rodziców lub dziadków „Nie jedz lodów, bo będzie cię bolało gardło!” ? Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, ile jest prawdy w tym popularnym powiedzeniu? Dobra wiadomość jest taka, że nie istnieją żadne dowody na to, by jedzenie lodów przyczyniało się lub pogarszało przebieg infekcji górnych dróg oddechowych. Co więcej, w niektórych przypadkach mogą nawet przynieść ulgę. W przypadku chorób takich jak zapalenie gardła czy krtani zalecane jest spożywanie zimnych napojów i posiłków. Dlatego nie musisz się już obawiać! Jeśli jesteś fanem zimnych deserów, to lody świderki możesz jeść w każdej porze roku, bez względu na temperaturę za oknem!
Dlaczego warto jeść lody zimą?
Wbrew pozorom, to właśnie w okresie letnim lody mogą przynieść nam więcej szkody niż pożytku. Wynika to z faktu, że różnica temperatury między rozgrzanym organizmem a przede wszystkim gardłem, a produktem jest bardzo duża. Zimą takie zagrożenie nie występuje, więc lody w proszku i lodowe desery mogą być z powodzeniem spożywane zamiast słonych i ciepłych przekąsek. Mogą być one również ciekawym sposobem na przemycenie do diety wartościowych składników odżywczych. Przygotowane z wysokiej jakości składników mogą być źródłem sporej ilości białka, wapnia, magnezu, a także witamin takich jak A, D i C. Lody, a szczególnie sorbety lodowe, zawierają znacznie mniejszą ilość kalorii niż inne popularne przekąski typu chipsy czy słone paluszki. Dlatego spożywanie lodów, zamiast nich może pomóc w zachowaniu pięknej sylwetki zimą, gdy większość z nas narzeka na mniejszą ilość ruchu w ciągu dnia.