Lody Petra

Blog

Ciekawostki na temat produkcji lodów: jak powstają, jakie składniki są potrzebne, jakie są różne rodzaje lodów.

Lody to deser znany bez wątpienia każdemu. Oczywiście najlepiej smakują latem, w czasie gorących dni. Jednak miliony osób sięgają po nie także zimą. Nic w tym dziwnego. Istnieje niesamowicie duży wybór lodów. Od klasycznych śmietankowych, przez czekoladowe, owocowe czy proteinowe, a nawet wegańskie. Mimo to, niewiele z nas może pochwalić się znajomością historii lodów i wiedzą na temat ich produkcji. Jeśli to temat, który Cię interesuje, to serdecznie zapraszamy do lektury!

O historii lodów słów kilka!

Obecnie dostęp do lodów i ich ogromny wybór jest dla nas czymś oczywistym. W sklepach i lodziarniach można kupić lody na patyku, w kubeczkach, w formie kuleczek i w najrozmaitszych smakach. Natomiast pierwsze wzmianki o tym zimnym deserze pochodzą z Chin! I to sprzed ponad 5000 lat. Początkowo przypominały one obecne sorbety. Były wykonywane z kruszonego lodu i zmiażdżonych owoców. Dopiero po jakimś czasie Chińczycy zdecydowali się udoskonalić swój przepis i zaczęli przyrządzać lody z gotowanego ryżu, owoców, mleka i przypraw. Po wymieszaniu tych składników otrzymywali słodką mieszaninę, którą następnie umieszczali w lodzie. I to właśnie w ten sposób powstały lody, które szturmem podbiły kuchnie na całym świecie. Jeśli chodzi o Europę, to tutaj lodowe zasługi przypadają starożytnej Grecji i Rzymianom. Podobno Cesarz Neron serwował je podczas swoich sławnych wystawnych uczt. W tych czasach dodawano do nich odrobinę miodu, by były nieco słodsze. Wiele lat później, bo w 1660 r. we Francji, za zgodą Ludwika XIV, powstała pierwsza europejska lodziarnia Cafe Procope, która serwowała lody cały rok! Jednak do powstawania znanych nam obecnie lodów na patyku musiało minąć jeszcze sporo czasu. Zadebiutowały one w 1924 roku za sprawą Amerykanina Harry’ego Burta.

Lody rzemieślnicze – jak je przygotować?

Mrożony deser jest pyszny i nadaje się na różne okazje. Pomimo ogromnej popularności lodów, mało kto zna na nie przepis i wie jak przyrządzić je od podstaw. Warto zapamiętać więc, że tradycyjnie większość lodów przygotowuje się na bazie mleka. Innymi, nie mniej ważnymi składnikami są jajka oraz śmietanka i cukier lub inny słodzik. Te podstawowe rzeczy pozwalają na przygotowanie lodów śmietankowych, które są jednocześnie bazą do innych smaków, na przykład owocowych lub czekoladowych. Taka mieszanka musi być oczywiście poddana pasteryzacji. W tym celu wykorzystuje się urządzenie zwane pasteryzatorem, w którym przygotowana masa podgrzewana jest do temperatury, która zabija szkodliwe bakterie. Ostatnim etapem jest zamrożenie masy, która następnie zmieni się w lody włoskie lub lody świderki — w zależności od pierwotnych planów.

Lody sorbetowe i inne rodzaje lodów

Zdecydowanie najpopularniejsze są klasyczne lody śmietankowe i czekoladowe. Nie mniejszym powodzeniem cieszą się także serwowane często w lodziarniach lody owocowe, na przykład truskawkowe lub malinowe. Jednak w ostatnim czasie wybór lodów jest coraz większy. W sklepach i kawiarniach bez problemu dostępne są również sorbety lodowe, które najczęściej wybierają osoby dbające o linię, ze względu na to, że zawierają mniejszą ilość kalorii. Podczas wakacji często wybieramy lody włoskie, czyli miękkie lody serwowane w wafelku, bezpośrednio ze specjalnej maszyny. Bardzo podobne do nich są lody amerykańskie. Mają kręcona postać, są jednak bardziej zbite i zmrożone niż lody włoskie, a dodatkowo często moczone w słodkich i kolorowych polewach. Nie można nie wspomnieć tutaj także o lodach białkowych i wegańskich, które są dość innowacyjnymi propozycjami.

Wiosenne inspiracje na desery lodowe z lodami włoskimi

Wiosenne inspiracje na desery lodowe z lodami włoskimi

Wiosna to czas odrodzenia i świeżości, który idealnie wpisuje się w filozofię naszej firmy, Lody Petra, dostarczając nie tylko doskonałego smaku, ale i inspiracji do tworzenia wyjątkowych deserów. Jako producent lodów włoskich w proszku, rozumiemy,...

czytaj dalej
Lody do lodziarni – jak wybrać?

Lody do lodziarni – jak wybrać?

Wybór odpowiednich lodów do lodziarni to jedna z kluczowych decyzji, która może wpłynąć na sukces Twojego biznesu gastronomicznego. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów lodów, które różnią się smakiem, teksturą, sposobem produkcji oraz...

czytaj dalej

Skontaktuj się z nami!

Zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do odwiedzenia siedziby naszej firmy!

Telefon
Adres

ul. Lipowa 101,
08-300 Sokołów Podlaski