Lody Petra

Blog

Ciasto i dodatki – czyli jak upiec idealne gofry?

29 listopada 2021

Lody Petra

Najlepsze gofry to bez wątpienia te chrupiące, a jednocześnie lekkie jak chmurka. Przygotowywane na świeżo i z najlepszej jakości produktów. Wybór dodatków to już kwestia indywidualna. Jednak chyba większość osób zgodzi się bez mrugnięcia okiem, że najważniejsza sprawa to idealnie przyrządzone ciasto. O czym pamiętać i jak piec gofry, by smakiem urzekły każdego? Jeśli chcesz się dowiedzieć, to przeczytaj koniecznie!

Wiele opcji i smaków

W Polsce najpopularniejszą wersją są gofry z ciasta bardzo podobnego do tego naleśnikowego. Większość z nas właśnie ten smak kojarzy z dzieciństwa. Jednak nie wszędzie na świecie tak to wygląda. Na przykład w Stanach Zjednoczonych zdecydowanie częściej trafimy na ciasto do gofrów przygotowane na bazie maślanki i sody oczyszczonej. W niektórych krajach nie wyobrażają sobie gofrów bez ciasta drożdżowego. Można więc rzecz: co kraj to obyczaj! Jedno jest jednak pewne, w każdym przypadku odpowiednie przygotowanie ciasta to połowa sukcesu.

Proste przygotowanie i doskonały smak

Tradycyjne gofry przygotowujemy z ciasta na bazie jajek, mleka, cukru, mąki pszennej, proszku do pieczenia i szczypty soli. Jednak coraz popularniejszym rozwiązaniem jest gotowe ciasto na gofry. W takiej sytuacji, by uzyskać ciasto na gofry wystarczy wymieszać proszek do gofrów z wodą i olejem lub masłem klarowanym. Gofry w proszku firmy Lody Petra przygotowywane są na bazie najlepszych składników, tak by po przygotowaniu cieszyć smakiem i jakością. W procesie tworzenia wykorzystywane są same naturalne barwniki i aromaty. Występują w różnych, wariantach smakowych, a ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu.

Pieczenie i dodatki

Oczywiście gofry idealne wymagają również odpowiedniego przyrządzenia na kolejnych etapach. Niezwykle istotne jest, by przed pieczeniem gofrownica była odpowiednio nagrzana i przygotowana. Dzięki temu gofry będą miały odpowiednią konsystencję i będą złociste oraz chrupiące. Kolejnym ważnym aspektem są dodatki. Jedni wolą gofry z dodatkiem cukru pudru, inni z bitą śmietaną i owocami, a jeszcze inni preferują klasyczną wersję bez niczego na górze. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się również gofry w wersji wytrawnej. Tak naprawdę jedynym ograniczeniem jesteśmy my i nasza wyobraźnia, ponieważ paleta smaków jest praktycznie nieograniczona!

Lody Petra

Lody Petra

Producent lodów w proszku

Lody Petra to uznany ekspert w dziedzinie produkcji mieszanek lodowych oraz lodów włoskich w proszku, z niemal 30-letnim doświadczeniem na rynku. Dzięki specjalistycznej wiedzy oraz pasji do tworzenia lodów, oferujemy produkty, które spełniają wysokie wymagania lodziarni na całym świecie. Nasza oferta obejmuje lodowe mieszanki do lodów włoskich, tradycyjnych świderków oraz innowacyjnych kompozycji, takich jak lody wegańskie i wysokobiałkowe.

Stawiamy na jakość i naturalność, starannie dobierając składniki, co przekłada się na doskonały smak i satysfakcję klientów. Nasze mieszanki są nie tylko łatwe w użyciu, ale także dostosowane do najnowszych trendów w branży lodziarskiej. Więcej szczegółów znajdziesz w zakładce O nas

Skontaktuj się z nami!

Zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do odwiedzenia siedziby naszej firmy!

Telefon
Adres

ul. Lipowa 101,
08-300 Sokołów Podlaski