Lody Petra

Blog

Ciasto i dodatki – czyli jak upiec idealne gofry?

Najlepsze gofry to bez wątpienia te chrupiące, a jednocześnie lekkie jak chmurka. Przygotowywane na świeżo i z najlepszej jakości produktów. Wybór dodatków to już kwestia indywidualna. Jednak chyba większość osób zgodzi się bez mrugnięcia okiem, że najważniejsza sprawa to idealnie przyrządzone ciasto. O czym pamiętać i jak piec gofry, by smakiem urzekły każdego? Jeśli chcesz się dowiedzieć, to przeczytaj koniecznie!

Wiele opcji i smaków

W Polsce najpopularniejszą wersją są gofry z ciasta bardzo podobnego do tego naleśnikowego. Większość z nas właśnie ten smak kojarzy z dzieciństwa. Jednak nie wszędzie na świecie tak to wygląda. Na przykład w Stanach Zjednoczonych zdecydowanie częściej trafimy na ciasto do gofrów przygotowane na bazie maślanki i sody oczyszczonej. W niektórych krajach nie wyobrażają sobie gofrów bez ciasta drożdżowego. Można więc rzecz: co kraj to obyczaj! Jedno jest jednak pewne, w każdym przypadku odpowiednie przygotowanie ciasta to połowa sukcesu.

Proste przygotowanie i doskonały smak

Tradycyjne gofry przygotowujemy z ciasta na bazie jajek, mleka, cukru, mąki pszennej, proszku do pieczenia i szczypty soli. Jednak coraz popularniejszym rozwiązaniem jest gotowe ciasto na gofry. W takiej sytuacji, by uzyskać ciasto na gofry wystarczy wymieszać proszek do gofrów z wodą i olejem lub masłem klarowanym. Gofry w proszku firmy Lody Petra przygotowywane są na bazie najlepszych składników, tak by po przygotowaniu cieszyć smakiem i jakością. W procesie tworzenia wykorzystywane są same naturalne barwniki i aromaty. Występują w różnych, wariantach smakowych, a ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu.

Pieczenie i dodatki

Oczywiście gofry idealne wymagają również odpowiedniego przyrządzenia na kolejnych etapach. Niezwykle istotne jest, by przed pieczeniem gofrownica była odpowiednio nagrzana i przygotowana. Dzięki temu gofry będą miały odpowiednią konsystencję i będą złociste oraz chrupiące. Kolejnym ważnym aspektem są dodatki. Jedni wolą gofry z dodatkiem cukru pudru, inni z bitą śmietaną i owocami, a jeszcze inni preferują klasyczną wersję bez niczego na górze. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się również gofry w wersji wytrawnej. Tak naprawdę jedynym ograniczeniem jesteśmy my i nasza wyobraźnia, ponieważ paleta smaków jest praktycznie nieograniczona!

Wiosenne inspiracje na desery lodowe z lodami włoskimi

Wiosenne inspiracje na desery lodowe z lodami włoskimi

Wiosna to czas odrodzenia i świeżości, który idealnie wpisuje się w filozofię naszej firmy, Lody Petra, dostarczając nie tylko doskonałego smaku, ale i inspiracji do tworzenia wyjątkowych deserów. Jako producent lodów włoskich w proszku, rozumiemy,...

czytaj dalej
Lody do lodziarni – jak wybrać?

Lody do lodziarni – jak wybrać?

Wybór odpowiednich lodów do lodziarni to jedna z kluczowych decyzji, która może wpłynąć na sukces Twojego biznesu gastronomicznego. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów lodów, które różnią się smakiem, teksturą, sposobem produkcji oraz...

czytaj dalej

Skontaktuj się z nami!

Zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do odwiedzenia siedziby naszej firmy!

Telefon
Adres

ul. Lipowa 101,
08-300 Sokołów Podlaski